Honosítás egy nap alatt

Honosítás egy nap alatt

Mi szükséges ahhoz, hogy külföldön vásárolt gépjárművet egy nap alatt tudjunk Magyarországon honosítani?

Külföldi gépjármű csak műszaki szemle után helyezhető forgalomba Magyarországon, melyet a Közlekedési Hatóság által üzemeltetett Műszaki Vizsgaállomásokon végzik.

Minden honosítandó járművet időpont foglalás útján fogadnak a Műszaki Vizsgaállomások. Tekintetbe véve a rendszer túlterheltségét, általában legalább 3-4 hetet kell várni egy időpontra.

Ezt egyetlen módon lehet felgyorsítani: kenőpénz fizetésével a Műszaki Vizsgaállomás megfelelő alkalmazottainak, cserébe a soron kívüli ügyintézésért.

Sajnos egyből le kell lőnünk a poént: egy nap alatt nem lehet Magyarországon egy külföldről származó autót lehonosítani és forgalomba helyezni. Abban az értelemben legalábbis biztosan nem, hogy ma behozok egy autót és holnapra lesz rajta rendszám.

Aki azt állítja, hogy mégis lehetséges, az bizonyosan hazudik, de persze próbára lehet tenni, csúfos megszégyenülés lesz a vége. Egy a fontos, pénzt semmiképpen ne fizessünk neki előre!

Miért vannak akkor mégis olyan cégek, akik a honlapjukon egy napos vagy huszonnégy óra alatt történő honosításról írnak?

Az ok igen egyszerű: a honosítási eljárás lényegében akkor indul el, amikor külföldi jármű műszaki vizsgára kerül. A műszaki vizsga időpontjától számítva valóban jó esetben lehetséges, hogy mindössze egy nap alatt rendszám kerüljön egy külföldről behozott autóra.

Ami nem számít bele ebbe az egynapos határidőbe: a vizsgára bejelentés és a vizsga napja között eltelt idő!

Sajnos országszerte túlterheltek a hatósági műszaki vizsgaállomások. Emiatt másnapra nem lehet vizsgaidőpontot kapni.

Az általános várakozási idő 3-4 héttől egy-két hónapig terjedhet, függően attól, hogy az ország melyik részén jelentjük be az autót. A legkevesebbet jelenleg Budapesten kell várni.

Tévhit, hogy érvényes műszaki vizsga esetén nem kell magyarországon külön műszakiztatni a külföldi autót!

Külföldi gépjármű csak műszaki vizsgálat után helyezhető forgalomba Magyarországon, melyet a Közlekedési Hatóság által üzemeltetett Műszaki Vizsgaállomásokon végzik.

Minden honosítandó járművet időpont foglalás útján fogadnak a Műszaki Vizsgaállomások. Ahogy korábban írtuk, tekintetbe véve a rendszer túlterheltségét, általában legalább 3-4 hetet kell várni egy időpontra.

Szinén tévhit, hogy kenőpénz fizetésével a Műszaki Vizsgaállomás megfelelő alkalmazottai soron kívüli időpontot tudnak adni!

Ezeknek az időknek már rég vége, az időpontokat központilag adják, a helyi ügyintéző ebbe nem tud belenyúlni.

Mennyibe kerül egy külföldön vásárolt gépjármű egy nap alatt történő honosítása?

Ahhoz, hogy egy jármű a sikeres műszaki vizsgálatot követően egy napon belül rendszámot kapjon, komoly szervezésre van szükség. Eredetiségvizsgálat, regisztrációs adó ügyintézés, kötelező biztosítás megkötése és okmányirodai ügyintézés még mind hátravan.

Ehhez az ügyben eljárónak komoly szakértelemre és rutinra van szüksége. A legkisebb hiba esetén is egészen biztosan ki fog csúszni az egynapos vállalásból.

Mennyibe kerül egy külföldön vásárolt gépjármű egy nap alatt történő honosítása?

A kenőpénz összege hatvanezer forintnál kezdődik. Erre az ügyben eljáró honosító cég saját „ügyintézési” díjat számol fel, amely további pár tízezer forint. Ehhez hozzájön a honosítás többi költsége, amelyet akkor is ki kellene fizetni, ha nem soron kívül történne ügyintézés.

Mik az egy nap alatt történő honosítás buktatói?

Amint arról fentebb szó volt, csak kenőpénz útján lehetséges a soron kívüli honosítás a hazai Műszaki Vizsgaállomásokon. Fontos tudni, hogy mind az, aki kenőpénzt ajánl, mind az, aki kenőpénzt vesz át, bűncselekményt követ el.

Az utóbbi időszakban számos nagyszabású rendőri akció történt a Műszaki Vizsgaállomásokon a honosítási eljárással kapcsolatban. Ennek kapcsán több tucat köztisztviselőt és magánszemélyt tartóztattak le, súlyos börtönbüntetések és pénzbírságok kerültek kiszabásra.

Ezekről számos hírportál beszámolt, az alábbiakban néhány példát közlünk ezekből.