Hasznos információk

Hasznos információk

Hasznos információk külföldön vásárolt gépjárművek magyarországi honosításához

A gépjármű honosítás legfőbb buktatói

Mennyi idő a reális átfutása egy külföldi autó honosítási eljárásának? Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, bizonyos esetekben akár pár nap alatt lezaljik a teljes eljárás, míg sajnos (és ez a gyakoribb) heteket, de akár hónapokat is igyénybe vehet.

Annak megállítására, hogy az Ön által behozni kívánt vagy már behozott jármű esetében milyen időtávval kell számolni az alábbi tényezőket kell figyelembe vennünk:

melyik országból származik az autó

milyen papírjai vannak a járműnek

– az EU-s piacra gyártott autóról van-e szó, illetve történt-e bármilyen átalakítás a járművön

– ki lesz a magyarországi forgalomba helyező

Ezen információk birtokában pontosan meg tudjuk tervezni a honosítási és forgalomba helyezési eljárás lépéseit, kikalkulálni a várható költségeket, és előre megbecsülni a várható ügyintézési határidőt.

Hívjon minket vagy írjon e-mailt, hogy segíthessünk!

A nem körültekintően megtervezett külföldi autó honosítás szinte mindig pluszköltségekhez vezet. A honosítási eljárás pontos forgatókönyvet követ, melyet egy hozzáértő előre el tud tervezni és ki tudja kalkulálni a várható költségeket.

A leggyakrabban felmerülő extra költségek a rosszul megtervezett honosítás során az alábbiak:

– közlekedéshatósági díjak

– vámkezelési költségek (EU-n kívülről származó autó esetén)

– bírságok

– dokumentumok hivatalos fordításának költségei

Cégünk a honosítás megkezdése előtt mindenre kiterjedő ütemtervet és költségkalkulációt készít Önnek, mely segítségével pontosan tudja mire számíthat és elkerülheti a fölösleges költségeket.

Lépjen velünk kapcsolatba még ma, gépjárműve magyarországi forgalomba helyezésének folyamatát ingyenesen megtervezük Önnek.

Menjen biztosra, kerülje el a kellemetlen meglepetéseket!

A honosítás minden lépése meghatározott iratok benyújtásához van kötve. Fénymásolat nem elegendő, minden esetben a dokumentumok eredeti példánya kell.

Sajnos rendszeresen előfordul, hogy az autót a vevő különböző okok miatt hiányos eredeti okmányokkal kapja meg. Gyakori eset, hogy csak fénymásolat van, vagy egy több részből álló iratnak csak az egyik fele van meg.

Ilyen esetekben a honosítás megkezdése előtt feltétlenül pótolni kell a hiányzó dokumentumokat. Az egyik lehetőség külföldi hatóságok útján kérvényezni az iratok pótlását. Ha erre nincs lehetőség, bizonyos feltételek teljesülése esetén a magyar hatóságok útján is beszerezhető az eredeti okmányokat helyettesítő igazolás.

Amennyiben nem biztos abban, hogy az Ön által behozott jármű rendelkezik-e a megfelelő iratokkal a honosításhoz, kollegáink készségesen segítenek az okmányok ellenőrzésében és szükség esetén azok pótlásában.

Felügyeleti Szervek

A területileg illetékes Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgaállomásának elérhetőségeit ezen a linken találja meg.

Ha nem szeretne az időpontfoglalással vesződni, munkatársaink segítenek külföldi okmányokkal rendelkező járművének bejelentésében a megfelelő honosításhoz szükséges műszaki vizsgálatra.

Fontos, hogy nem minden NAV kirendeltségen lehet vámeljárást és regisztrációs adó befizetést intézni. Kizárólag a vámhivatalként működő NAV telephelyeken van erre lehetőség.

A +36 70 581 31 33 telefonszámon tud érdeklődni az Önhoz legközelebbi vámhivatal elérhetőségeiről és nyitvatartásáról.