GYIK

GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések külföldön vásárolt gépjárművek honosításával kapcsolatban

Ez elsősorban a műszaki vizsgaközpontokon múlik. Minden behozott autót be kell mutatni műszaki szemlére, akkor is, ha érvényes a külföldi műszaki vizsga. Erre időpontot kell kérni az erre kijelölt műszaki vizsgaközpontok egyikén. Sajnos általánosságban elmondható, hogy rendkívül túlterheltek a vizsgahelyek, így jelenleg a reális átfutási idő körülbelül másfél hónap.

Sok erre szakosodott cég weboldalán azzal hirdeti magát, hogy 24 óra alatt honosít külföldi járművet. Régebben erre bizonyos műszaki vizsgahelyeken volt mód, természetesen kenőpénz fejében. 2020 nyarán azonban ez az illegális gyakorlat a rendőrség látókörébe került, és nagyszabású razziák során több tucat korrupt hivatalnokot, szerelőt és honosítással foglalkozó cég alkalmazottait bilincsben vitték el, akik jelenleg előzetes letartóztatásban várják sorsukat.

Nagyon fontos tehát mindenkit emlékeztetni, hogy 24 óra alatt, vagy bármilyen irreálisan rövid átfutással csakis bűncselekmény útján, a vizsgaközpontok alkalmazottainak megvesztegetésével lehet külföldi autót Magyarországon honosítani. Aki ennek ellenére belevág súlyos börtönböntetést kockáztat!

Íme pár idevágó cikk a témában:

infostart.hu – Ezért volt rendőrségi razzia a Mozaik utcai vizsgaállomáson

blikk.hu – Kiderült az igazság: ezért csaptak le a nyomozók a Mozaik utcára – Kormánytisztviselőket is őrizetbe vettek

alapjarat.hu – Lecsapott a NAV a pomázi „vizsgamaffiára”

Igen, 2018.01.01.-től a jogszabály értelmében kötelező az eredetiségvizsgálat külföldi járművek esetében is. Nincs különbség az eredetiségvizsgálat menetében és díjszabásában külföldön vásárolt gépjármű és magyar használt jármű között. Személyautó esetében az eredetvizsga 17 és 20 ezer forint között mozog a köbcenti függvényében.