Figyelem autóhonosítók! Új rendszer a műszaki vizsgán!

A Nemzeti Közlekedési Hatóság bejelentkezési gyakorlatára régóta sok panasz volt, ezen próbál javítani folyamatosan a hatóság. Egyre több vizsgahelyen nyílt meg 2020 során az elektronikus időpontfoglalás lehetősége.

Hogyan lehet honosítandó autót bejelenteni a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál?

Külföldről behozott autó honosítása minden esetben a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által elvégzett műszaki vizsgálattal kezdődik. Így van ez abban az esetben, ha az autónak van EU-s országból származó érvényes műszaki vizsgája, és akkor is ha nincs, illetve ha az autó nem az Európai Unióból származik.

Járművet a Nemzeti Közlekedési Hatóság csak előre egyeztetett és visszaigazolt időpontban fogad. Országszerte közel harminc vizsgaközpontba lehet vinni honosítandó autót, attól függően, hogy a fővárosban, illetve melyik megyében van a forgalomba helyező magánszemély lakóhelye vagy cég esetén telephelye szerint. A problémát az jelenti, hogy minden vizsgahely egyéni foglalási rendszert tart fent, bejelentkezést egyes helyeken csak telefonon vagy személyesen, míg máshol e-mailben fogadnak. Ezen a kaotikus állapoton igyekszik változtatni az az új törekvés, amely egységesen az ügyfélkapura helyezné át a honosításra való időpontfoglalást.

Mi az új rendszer lényege a honosításra való időpontfoglalásban?

A tavalyi év októberétől Budapesten online bejelentkezést vezetett be a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A fővárosban a Mozaik utcában és a Vas Gereben utcában lehet autót honosítani, immáron mindkét helyen a közigazgatásban már széles körben használt ügyfélkapun lehet időpontot foglalni.
Első lépésként, ha még nincs ügyfélkapu hozzáférésünk regisztrálnunk kell a személyi igazolványunkkal és lakcímkártyánkkal bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál. Ezek után létrejön a hozzáférés, amely segítségével a budapesti vizsgaközpontokban is megnyílik a lehetőség a honosításra való időpontfoglalásra.

A rendszer több lehetőséget ajánl fel, amelyek közül a „forgalomba helyezés” opciót kell megjelölni, majd kiválasztani a rendelkezésre álló időpontok közül a nekünk megfelelőt. Végezetül meg kell adni az autó adatait, majd megvárni, hogy megérkezzen a visszaigazoló e-mail. A vizsgán ezzel az e-maillel kell megjelenni, ami igazolja az időpontot.

Mi a helyzet a nem budapesti autó honosítással?

Egyelőre az ügyfélkapu alapú bejelentkezési rendszer nem került bevezetésre Budapesten kívül. A legtöbb helyen továbbra is csak telefonon, e-mailen, rosszabb esetben személyesen lehet autót honosításra bejelenteni. Kivételt képez Kecskemét és Szeged, ahol ugyan nem az ügyfélkapun keresztül lehet bejelentkezni, de lehetőség van az online időpontfoglalásra.

Információink szerint amennyiben a budapesti NKH vizsgahelyeken jól teljesít az ügyfélkapu alapú időpontfoglalás, azt az ország mindegyik műszaki vizsgálóállomásán bevezetik az év második felében.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Segítségre van szüksége? Maradt kérdése?

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 70 581 31 33

  • kapcsolat@autohonositas1napalatt.hu

2021-02-14T13:42:36+00:00
Go to Top