A külföldi autó honosítás 3 aranyszabálya

A külföldről behozott autók honosításánál végeredményben két fontos szempont van csupán: minél gyorsabban és minél olcsóbban legyen magyar rendszám az autón. Ugyan sok apró dologra kell odafigyelni a honosítás és forgalomba helyezés során, három szabály szem előtt tartásával viszonylag biztosra mehetünk.

1. aranyszabály: a külföldi okmányokat már a legelején ellenőriztessük!

A sikeres autó honosítás elsősorban azon áll és bukik, hogy minden irat rendelkezésre áll-e abban a pillanatban, amikor szükség van rá. A nehézséget az okozza, hogy viszonylag sok tényezőtől függ az, hogy milyen papírok kellenek majd egy autót jármű hazai honosításához és forgalomba helyezéséhez.

Az első fontos kérdés, hogy melyik országból származik az autó, azaz az eredeti okmányai melyik államban lettek kiállítva. A legegyszerűbb eset az Európai Uniós tagállamok, majd jönnek az egyéb európai országok, végül a tengerentúl érkező gépjárművek.

Uniós tagállamból származó autó esetében vizsgálni kell, hogy hiánytalanul megvan-e a forgalmi engedély. Számos országban a forgalmi több részből áll és a honosítási eljárás során ezen mindegyikére szükség van. Amennyiben kiderül, hogy valami hiányzik, azt még a forgalomba helyeztetési eljárás előtt a külföldi hatóságoknál pótoltatni kell.

Szintén kulcsfontosságú, hogy megfelelő okirattal tudjuk igazolni a magyar honosítással foglalkozó szervek felé, hogy az autó a mi tulajdonunkba került. A vagyonátruházási okirat megléte önmagában nem elég, hiszen csak akkor fogják elfogadni, ha rendelkezünk magyar verzióval is, vagy ennek hiányában az eredeti nyelven íródott okmány magyar hiteles fordításával.

A fentieken túl függően attól, hogy milyen eljárás vár a honosítandó külföldről behozott autóra szükség lehet a külföldi műszaki vizsga igazolására, az EU-s szabványoknak és környezetvédelmi normáknak való megfelelést igazoló okiratra, illetve vámpapírokra.

Ha már a honosítási eljárás során derül ki, hogy valami hiányzik azzal gyakran azt kockáztatjuk, hogy az egész eljárást újra kell kezdeni. Egy külföldi irat pótlása például akár heteket is igénybe vehet, ha ezalatt lejár az ügyintézési határidő vagy már egyéb beszerzett magyar iratok érvényessége, akkor kétszer kell fizetni ugyanazért a jelentős időveszteség mellett.

Nagyon fontos tehát még a külföldről behozott autó honosításának megkezdése előtt profikkal átnézetni minden kapcsolódó okmányt. Ha nem biztos a dolgában, küldje el nekünk szkennelve vagy befényképezve autójának papírjait a kapcsolat@autohonositas1napalatt.hu e-mail címre és szakembereink ingyenesen ellenőrzik, hogy megkezdhető-e a meglévő dokumentumokkal a honosítás.

2. aranyszabály: időt spórolni az elején lehet!

A külföldi autó honosításának a legnagyobb veszélye, hogy pár apró hiba is elég ahhoz, hogy a kelleténél jóval több ideig tartson. Rendszeresen lehet rémtörténeteket hallani járművekről, melyeket behoznak majd a félrement hazai honosítás és forgalomba helyezés miatt akár hónapokig állnak anélkül, hogy használni vagy továbbértékesíteni lehetne őket. Az idő pénz, minden extra nappal anyagi veszteséget is kénytelen elkönyvelni az autó tulajdonosa.

A gyors honosítás titka a megfelelő tervezés, rosszul végiggondolt honosítási eljárást később már nehéz korrigálni. A honosítási folyamat meghatározott lépésekből áll, amelyek sorrendjét és idejét könnyedén előre meg lehet tervezni.

Az EU-n kívül érkező autók már azonnal meg tudnak csúszni még mielőtt a honosítási eljárás egyáltalán megkezdődne. Vámolni ott érdemes, ahol az autó először belép az Európai Unióba, ezzel már az elején időt és pénzt spórolunk. Sokan megfeledkeznek az úgynevezett származásellenőrzésről, aminek később súlyos következményei lesznek. Amennyiben ezt elmulasztjuk nem csak a honosítást kezdhetjük elölről, hanem akár büntetést is kiszabhat ránk a vámhatóság.

A honosítási eljáráson belül a legtöbb időt úgy tudjuk elvesztegetni, ha nem jókor és a jó helyen jelentkezünk be a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. Az, hogy melyik vizsgaközpontba vihetjük az autót elsősorban a forgalomba helyező lakhelyétől, illetve cég esetén telephelyétől függ. Általában több vizsgahely közül választhatunk, illetve kivételes esetben a területi illetékességgel nem rendelkező állomásra is vihetjük az autót.

Mivel hatalmas különbségek vannak várakozási idő tekintetében a különböző NKH telephelyek között, ha rosszul választunk akár hónapokat is veszíthetünk! Cégünk naprakész információval rendelkezik arra vonatkozóan, hogy hol mennyi jelenleg az átfutási idő, ezzel heteket, akár hónapokat spórolhatunk meg Önnek autója honosítási eljárása során. Hívjon minket bizalommal a +36 70 581 31 33 számon és segítünk kiválasztani a legkedvezőbb vizsgálóállomást!

3. aranyszabály: ne dőljön be a szélhámosoknak!

Számos cég hirdeti magát azzal manapság, hogy egy nap alatt honosítanak külföldi járművet. Mielőtt bedőlnénk ennek az ígéretnek, érdemes körbenézni honlapunkon, amely pontosan leírja a külföldről behozott autók honosításának és forgalomba helyezésének folyamatát. A legegyszerűbb esetekben is öt lépést kell végigjárni, mielőtt rendszám lesz az autón. Aki elhiszi, hogy erre mind elég 24 óra az csak magára vethet, miután hetekkel később és még vár az autójára és fut a pénze után!

A Nemzeti Közlekedési Hatóság évek óta súlyos kapacitáshiánnyal küzd. 2021-ben nincs olyan vizsgaközpont, ahol legalább pár hetet ne kelljen várni egy időpontra, de a két-három hónapos várakozási idő sem ritka. Az egyetlen, amit egy tisztességes honosítással foglalkozó vállalkozó ígérhet, hogy oda viszi az autót, ahol a legkevesebbet kell várni, de ez így legalább két-három hét. Ennél rövidebb idő alatt ma Magyarországon nem lehet autót honosítani.

Azért is vigyázni kell az ilyen vállalkozókkal, mert sok esetben kenőpénz útján próbálják előre vetetni a járműveket, azonban a rendőrség rendszeresen lecsap mindenkire, aki részt vesz ezekben a korrupt ügyletekben. Aki ezekkel a kétes cégekkel dolgozik, nem csak azt kockáztatja, hogy plusz pénzért cserébe nem azt kapja, amit ígértek, hanem azt is, hogy akár rendőrségi eljárás is indulhat ellene, az autója azonnali elkobzása mellett.

Cégünk mindig őszintén és átláthatóan tájékoztatja ügyfeleit a várható átfutási időről, és naprakész információk birtokában azokat a vizsgaállomásokat részesítjük előnyben, ahol éppen az adott pillanatban a leggyorsabb az ügyintézés. Azonban fontos tudni, hogy két-három hétnél gyorsabban ma Magyarországon autót nem lehet honosítani. Ne dőljünk be a csalóknak!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Segítségre van szüksége? Maradt kérdése?

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 70 581 31 33

  • kapcsolat@autohonositas1napalatt.hu

2021-02-06T16:30:03+00:00
Go to Top