A honosítás lépései

0. lépés: Az Európai Unión kívülről származó autók vámkezelése

Mikor szükséges a vámkezelés?

Minden olyan jármű után, amelyet nem az EU területén vásároltunk és Magyarországon szeretnénk forgalomba helyeztetni vám- és ÁFA-fizetési kötelezettség keletkezik. Ez alól bizonyos esetekben mentesség kérhető.

Ilyen mentességre okot adó tényező például, ha valaki külföldi életvitelszerű tartózkodást követően költözik vissza Magyarországra és magával hozza a külföldön már tulajdonában vagy használatában lévő gépjárművét.

Ennek feltételei:

– legalább egy év külföldi életvitelszerű tartózkodást tudjunk bizonyítani (például munkaszerződéssel, bérleti szerződéssel, vagy bankszámlakivonatokkal);

– a hazahozott jármű legalább fél éve a kérelmező tulajdonában vagy használatában legyen (ezt forgalmi engedéllyel, adávételi szerződéssel, lízing- vagy bérleti szerződéssel lehet bizonyítani);

– a kérelem benyújtása előtti egy évben a kérelmezőnek ne legyen magyarországi jövedelme (ezt a NAV ellenőrzi annak alapján, hogy történt-e az elmúlt 12 hónapban személyi jövedelemadó fizetés vagy járulék befizetés, illetve munkavállalói bejelentés).

Ha a fenti feltételek teljesülnek, ebben az esetben mind az ÁFA, mind a vám alól mentesül a hazatelepülő, azonban a járművet egy évig nem értékesítheti, ellenkező esetben visszamenőlegesen be kell fizetnie a vámos és ÁFA-t, valamint bírságra is számíthat.

Kereskedői számlával és a megfelelő vámokmányokkal nem hazatelepülő is kérhet vámmentességet, azonban az ÁFA-t ilyenkor meg kell fizetni. Mentességi kérelem esetén is azonban le kell folytatni a vámeljárást, melyet bejegyzett vámügynökség útján lehet megtenni. Szintén feltétel az uniós vámhatáron a behozatal során a T1 vámokmány kikérése.

A vámeljárást minden esetben (mentesség esetben is) csak erre engedéllyel rendelkező vámügynökség útján lehet kérelmezni. A magyar vámügynökségek 50 és 100 ezer forint közötti összeget szoktak elkérni egy gépjármű import vámkezeléséért.

Szintén lényeges tudnivaló, hogy mind a hazai, mind a külföldi vámhatóság a vámeljárás során bármikor kiírhatja a járművet vámszemlére. Ez azt jelenti, hogy fizikailag is be kell mutatni, éppen ezért fontos, hogy a vámkezelés időpontjában belföldön legyen a jármű. A vámszemle szúrópróba alapon történik, és a vámügynökség különdíjat számolhat fel, ha sor kerül rá. Erről érdemes előre tájékozódni, mielőtt megbízunk egy vámügynököt.

Amennyiben nem kerül vámszelme kiírásra, ebben az esetben elegendő fotók benyújtása a járműről a szükséges okmányokkal együtt. Erről a vámügynökségek tudnak részletes tájékoztatást adni a helyi jogszabályokban rögzített követelmények alapján.

Mennyi vámot kell fizetni?

Az EU-n kívülről behozott használt gépjárművek után egységesen 10% importvámot kell fizetni, függetlenül attól, hogy melyik uniós tagállamban vámoltatunk. A kérdés az, hogy minek a tíz százalékára kerül kivetésre a vám. A vámteher megállapítására mindig a vámhatóság által meghatározott vámérték jelenti az alapot. Tehát ha a vámhatóság egymillió forint vámértéket határoz meg egy adott járműre, akkor ennek tíz százalékát, azaz százezer forintot kell befizetni. A vámhatóság veheti a számlán vagy adásvételi szerződésen szereplő vételárat alapul a vámérték meghatározása során, de el is térhet attól. A tapasztalatok alapján a magyar vámosok gyarkan magasabb vámértékkel számolnak, mint a vételár. Emiatt aki teheti, általában már az Európai Unióba való belépéskor levámoltatja a járművet a belépési országban (például Németországban vagy Hollandiában) Fontos tudni, hogy minden esetben helyi vámügynökségre van szükség a vámeljárás lebonyolításahoz. .

Mennyi ÁFA-t kell fizetni?

Ha Magyarországon végezzük a nem EU-s országban vásárolt autó vámkezelését az ÁFA mértéke 27%. A magyarországi a legmagasabb ÁFA-kulcs az egész Európai Unióban, ezért érdemes a vámkezelést másik tagállamban kérelmezni. Másik uniós tagállamban vámügynökség útán tudunk vámoltatni, ennek a költsége általában 200 és 400 euró között mozog. Ha esetleg a járművet vámszemlére írják ki, akkor sajnos ennek a pluszköltségét is nekünk kell fizetni.

Hol éri meg EU-n kívül vásárolt autót vámoltatni?

A legegyszerűbb opció abban a tagállamban vámoltatni az autót, ahol először belép az Európai Unióba. Ez tengeren túlról származó autó esetében általában egy tengeri kikötő (például Hamburg vagy Rotterdam). Svájcból érkező autó esetén jellemzően német vagy osztrák határátkelőn lép be a jármű az Európai Unióba. Vámolni természetesen ott éri meg, ahol a legolcsóbb, Németország például ilyen szempontból egy jó választás a maga 19 százalékos ÁFA-kulcsával.

Mennyi ÁFA-t kell fizetni, ha nem Magyarországon vámoltatunk?

Az alábbi táblázat a fontosabb EU-s országok ÁFA-kulcsát tartalmazza importautó behozatal esetén:

EU-s tagállamÁFA mértéke
Magyarország27%
Ausztria20%
Németország19%
Hollandia21%
Franciaország20%
Belgium21%
EU-s tagállamÁFA mértéke
Svédország25%
Dánia25%
Szlovákia20%
Csehország21%
Lengyelország17%

Milyen egyéb előnyei vannak a külföldi vámkezelésnek?

A legtöbb uniós országban a vámhatóság automatikusan elfogadja az adásvételi szerződésen vagy számlán szereplő vételárat és ez alapján szabja ki az ÁFA-t és vámot.

A NAV vámtisztjei ezzel szemben rendszeresen eltérnek az adásvételin vagy számlán feltüntetett kialkudott vételártól és az EURO TAX katalógusban szereplő érték alapján szabják ki az ÁFA-t és vámot. Ez az összeg szinte kivétel nélkül magasabb, mint amennyit az autó valójában ér és amennyiért a vevő azt megvásárolta.

Segítségre van szüksége Európai Unión kívül vásárolt gépjármű vámoltatásában?

Segítünk eligazodni az EU-s vámeljárás útvesztőjében és megtaláljuk Önnek a legolcsóbb megoldást autója vámkezeltetése során!

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • 06 20 582 05 24

  • kapcsolat@gepjarmuhonositas.online

Segítségre van szüksége Európai Unión kívül vásárolt gépjármű vámoltatásában?

Segítünk eligazodni az EU-s vámeljárás útvesztőjében és megtaláljuk Önnek a legolcsóbb megoldást autója vámkezeltetése során!

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 20 582 05 24

  • kapcsolat@autohonositas1napalatt.hu