A honosítás lépései

3. lépés: Regisztrációs adó megfizetése külföldi autó honosítása esetén

Külföldön vásárolt gépjármű csak abban az esetben helyezhető forgalomba Magyarországon, ha Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) lefolytattuk a regisztrációs adó megfizetésével kapcsolatos eljárást.

Mikor nem kell regisztrációs adót fizetni?

A honosítási eljárás során a NAV-nál minden külföldről származó autó okmányát be kell mutatni, azonban nem minden járműre kerül regisztrációs adó kivetésre.

Regisztrációs adó befizetési kötelezettség jelenleg a következő esetekben nem keletkezik:

  • zéró kibocsátású, tisztán elektromos hajtással közlekedni képes gépjárművek
  • a belsőégésű motorral szerelt gépjárművek, amelyek plug-in elektromos motor hajtással tisztán elektromos üzemben legalább 25 kilóméter megtételére alkalmasak
  • hibrid vezérlésű gépjárművek, amelyek tisztán elektromos hajtással legalább 50 kilómétert meg tudnak tenni

Fontos, hogy ezen autók esetében is le kell folytatni a regisztrációs adóval kapcsolatos eljárást a NAV-nál, azonban az adó mértéke nulla forint lesz, amiről a NAV igazolást állít ki. Ezt gondosan meg kell őrizni, ugyanis a honosítás további menete során szükség lesz rá.

Mennyi a regisztrációs adó mértéke?

A regisztrációs adó mértékét az autó életkora, motorjának típusa, környezetvédelmi besorolása és lökettérfogata határozza meg. Újabb, kevés köbcentis autóknál a regisztrációs adó csupán pár tízezer forint, míg régebbi kétliter fölötti autók esetében akár milliós tétel is lehet. A regisztrációs adó pontos összegét ezen a linken elérhető kalkulátorral tudja kiszámítani.

Ki kérelmezheti a regisztrációs adóval kapcsolatos eljárást?

Az eljárást elsősorban az autó magyarországi üzembe helyezője kérelmezheti, azaz az a személy vagy cég, aki a magyar forgalmi engedélyben szerepelni fog. Emellett lehetőség van meghatalmazott útján is eljárni a NAV-nál, ehhez szükséges meghatalmazás mintát erről a linkről lehet letölteni.

Fontos tudnivaló, hogy a NAV-nál a regisztrációs adóval kapcsolatos ügyintézést csak vámhivatali azonosítószámmal (VPID) rendelkező személy kérelmezhet. A VPID-t ezért a kérelem benyújtása előtt ki kell kérni!

Hol indítható el az eljárás a regisztrációs adó megállapítására céljából?

A kérelmet az üzembe helyező lakóhelye vagy telephelye szerinti illetékességgel rendelkező NAV kirendeltségen lehet benyújtani.

 

Segítségre van szüksége Európai Unión kívül vásárolt gépjármű vámoltatásában?

Segítünk eligazodni az EU-s vámeljárás útvesztőjében és megtaláljuk Önnek a legolcsóbb megoldást autója vámkezeltetése során!

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 70 581 31 33

  • kapcsolat@gepjarmuhonositas.online

Cégünk naprakész adatbázist tart fent a NAV területileg illetékes kirendeltségeinek elérhetőségeiről.

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 70 581 31 33

  • kapcsolat@autohonositas1napalatt.hu