A honosítás lépései

4. lépés: Kötelező biztosítás megkötése külföldön vásárolt autó honosításához

Forgalomban csak olyan jármű vehet részt, amely rendelkezik érvényes kötelező biztosítással. Ennek megfelelően a magyar rendszám és forgalmi engedély feltétele, hogy magyarországi biztosítónál megkötött kötelező biztosítás legyen a gépjárművön.

Mikor kell megkötni a magyarországi kötelező biztosítást honosítandó autók esetében?

Külföldről behozott jármű forgalomba helyezésének feltétele a hazai biztosítónál megkötött kötelező gépjármű felelősségbiztosítás. Éppen ezért a kötelezőt legkésőbb az okmányirodai forgalomba helyeztetés előtt kell megkötni. Mielőtt az okmányiroda (vagy kormányablak) a rendszámot és forgalmi engedélyt kiadja, meggyőződik az érvényes kötelező biztosítás meglétéről. Ezt egy Magyarországon bejegyzett biztosítótársaságtól származó érvényes kötelező felelősségbiztosításról szóló ajánlattal lehet igazolni. Maga a biztosítás csak a forgalmi engedély és rendszám kiadás után „élesedik”, a biztosítási kötvényt csak ezután küldi meg a biztosító.

Hogyan lehet kötelező biztosítást kötni honosítandó autók esetében?

A kötelező biztosítás feltétele a magyar rendszám és forgalmi engedély. Ennek hiányában a biztosító a kötelező biztosítást nem tudja megkötni, csupán egy ajánlatot tud adni. A honosítandó gépjármű adatait tartalmazó érvényes kötelező biztosítási ajánlat azonban elegendő ahhoz, hogy az okmányirodában vagy kormányablaknál kikérjük a magyar forgalmi engedélyt vagy rendszámot, amennyiben minden más szükséges okmányt is csatoltunk.

Kötelező biztosításra ajánlatot a jármű adataival bármelyik biztosítótól kérhetünk, illetve a különböző biztosítási alkusz cégek weboldalán is meg tudjuk ezt tenni. Ezeknek az előnye, hogy számos biztosító ajánlata közül tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Mivel ekkor még nincs a külföldről behozott autón magyar rendszám, az autó legfontosabb azonosítója az alvázszám. Fontos, hogy megérdeklődjük a biztosítónál, hogy van-e további teendőnk akkor, amikor az autóra felkerül a rendszám. A biztosítók egy része automatikusan lekéri a rendszámot a nyilvántartásból, így nekünk több dolgunk nincs ezzel. Vannak azonban olyan biztosítótársaságok is, amelyek csak állítják ki a kötvényt, ha megküldjük nekik az új rendszámot.

Mi a helyzet a külföldi kötelező biztosításokkal?

A magyar közutakon csak olyan jármű vehet részt, amelyen van rendszám és rendelkezik érvényes kötelező felelősségbiztosítással. Amíg az autón külföldi rendszám van, addig magyar kötelező biztosítás nem köthető rá. A rendszámot kibocsájtó országban bejegyzett biztosítótársaságoknál megkötött kötelező biztosítással azonban természetesen Magyarországon is használhatjuk az autót.

Sok országban az exportra kerülő autók ideiglenes rendszámot kapnak, amelyekhez tartozó kötelező biztosítás csak egy meghatározott időtartamra szól. Ezt közúti ellenőrzés során a rendőrök vizsgálják, és amennyiben az ideiglenes külföldi rendszámhoz tartozó kötelező biztosítás lejárt, a rendszámot leszerelik, az autót kivonják a forgalomból és bírságot szabnak ki.

Fontos tudni, hogy Magyarországon életvitelszerűen tartózkodó személy külföldi felségjelzéssel rendelkező autóval legfeljebb hat hónapig közlekedhet. Ezen időtartam után az autót honosítani kell és magyar rendszámmal kell felszerelni.

 

Segítségre van szüksége Európai Unión kívül vásárolt gépjármű vámoltatásában?

Segítünk eligazodni az EU-s vámeljárás útvesztőjében és megtaláljuk Önnek a legolcsóbb megoldást autója vámkezeltetése során!

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 20 582 05 24

  • kapcsolat@gepjarmuhonositas.online

Segítségre van szüksége külföldön vásárolt autó kötelező biztosításának megkötésében?

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 20 582 05 24

  • kapcsolat@autohonositas1napalatt.hu