A honosítás lépései

2. lépés: Külföldi autó honosításához szükséges eredetiségvizsga

2018 január elsejétől a jogszabályok értelmében kötelezővé vált az eredetiségvizsgálat külföldről behozott járművek esetében is. Az eredetvizsgának meghatározott helye van a honosítás folyamatában, a Nemzeti Közlekedési Hatóság előtt lefolytatott műszaki ellenőrzés után, de még az okmányirodai ügyintézés előtt kell, hogy megtörténjen.

Hol végezhető el külföldről származó jármű eredetiségvizsgálata?

Külföldön vásárolt autó eredetiségvizsgálata hasonlóan a belföldi járművekéhez bármelyik erre engedéllyel rendelkező szervízben elvégeztethető. Az autó eredeti külföldi forgalmi engedélyén túl szükség van a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított „Jármű műszaki adatlap” és „Hatósági bizonyítvány” nevű dokumentumokra. Ezeket a honosítás vagy egyedi forgalomba helyezési eljárás végén állítja ki a hatóság.

Menyibe kerül külföldön vásárolt jármű eredetvizsgálata?

Az eredetvizsgának hatóságilag megszabott díjszabása van, mely az alábbiak szerint alakul:

SZEMÉLYGÉPJÁRMŰVEK
1400 ccm–ig17.000 Ft
1400 ccm–től18.500 Ft
2001 ccm–től20.000 Ft
MOTORKERÉKPÁROK
500 ccm–ig15.500 Ft
500 ccm–től17.000 Ft

Mi a külföldi autó eredetiségvizsgálatának eredménye?

Amennyiben az eredetiségvizsga sikerrel zárul, a vizsgálatot végző szervíz Hatósági Bizonyítványt állít ki ennek igazolására. A Hatósági Bizonyítvány három tényt kell, hogy rögzítsen:

  • a jármű azonosító adatai, műszaki adatai és okmányai valódiak
  • a fenti adatok között nincs eltérés
  • a jármű nem szerepel körözési nyilvántartásban

Meddig érvényes az eredetiségvizsga?

A sikeres eredetvizsga során kapott Hatósági Bizonyítvány 60 napig érvényes. A NAV és a forgalomba helyezési eljárásban eljáró okmányirodák és kormányablakok hatvan napnál régebbi Hatósági Bizonyítvány nem tudnak elfogadni. Ennek oka, hogy az igazolás automatikusan érvényét veszti a Belügyminisztérium nyilvántartásban. Kár az ügyintézővel egyezkedni, ugyanis a rendszer nem fogja engedni neki lezárni a tételt.

Elegendő-e az eredetiségvizsga Európai Unión kívülről származó autó honosításához?

Nem, EU-n kívülről behozott járművek esetében az eredetvizsgán felül úgynevezett származásellenőrzésre is szükség van. Ezt az autó levámolása után azonnal érdemes megindítani, mivel gyakran heteket is igénybe vehet és nélküle a honosítási eljárás többi lépése nem kezdhető meg. A származásellenőrzést bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál lehet kérvényezni. A származásellenőrzés hatósági szolgáltatási díja 10.900 forint.

Segítségre van szüksége Európai Unión kívül vásárolt gépjármű vámoltatásában?

Segítünk eligazodni az EU-s vámeljárás útvesztőjében és megtaláljuk Önnek a legolcsóbb megoldást autója vámkezeltetése során!

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 30 939 87 70

  • kapcsolat@gepjarmuhonositas.online

Segítségre van szüksége külföldön vásárolt autó eredetvizsgájának ügyintézésében?

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

  • +36 20 582 0524

  • kapcsolat@autohonositas1napalatt.hu