A honosítás lépései

5. lépés: Külföldről behozott autó okmányirodai forgalomba helyezése

 • A külföldön vásárolt honosítandó autó magyar rendszámát és forgalmi engedélyét az okmányirodában vagy kormányablaknál állítják ki. A jármű törzskönyve egy-két héttel később kerül postázásra az üzembentartó címére.

Mikor kérhető a külföldről behozott honosítandó autó okmányirodai forgalomba helyezése?

Az okmányirodai forgalomba helyezés akkor kérhető, ha az egyszerűsített honosítási vagy egyedi fogalomba helyezési eljárás a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál sikeresen lezárult, az autó rendelkezik 60 napnál nem régebbi “előzetes eredetiségvizsgálat hatósági bizonyítványyal”, a regisztrációs adó befizetés megtörtént és lekönyvelésre került vagy a mentességről a NAV igazolást állított ki, és az autó rendelkezik érvényes kötelező felelősségbiztosításra vonatkozó ajánlattal egy hazai bejegyzésű biztosítótársaságtól.

Milyen dokumentumok szükségesek külföldről származó autó okmányirodai forgalomba helyezéséhez?

Az okmányirodai vagy kormányablaknál történő ügyintézéshez az alábbi dokumentumokra van szükség:

 • Eredeti külföldi forgalmi engedély, illetve törzskönyv (függően a származási országban érvényes gépjármű okmánytípustól)
 • A gépjármű-vagyonátruházást igazoló magyar nyelven készült okirat (kétnyelvű adásvételi szerződés vagy számla, ennek hiányában az eredeti nyelven készült adásvételi szerződés vagy számla hivatalos magyar fordítása, ritkább esetekben ajándékozási szerződés, árverési jegyzőkönyv vagy hagyatéki végzés)
 • NKH által kiállított Jármű Műszaki Adatlap
 • NKH által kiállított Hatósági vizsgalap a műszaki megfelelőségről (nem mindig kérik)
 • Eredetiségvizsgálat során kapott Hatósági Bizonyítvány
 • NAV igazolás a regisztrációs adó megfizetéséről, illetve a regisztrációs adófizetés alóli mentességről
 • Kötelező felelősségbiztosításra vonatkozó ajánlat, melyet egy Magyarországon bejegyzett biztosítótársaság állított ki
 • A kérelmező személyi igazolványa, lakcímkártyája és jogosítványa
 • Európai Unión kívül származó autók esetében az import vámeljárás lefolytatásáról szóló vámhatározat és a származásellenőrzési eljárás igazolása (“a jármű előélete tisztázott”)

A fenti dokumentumok hiánytalan benyújtását követően az okmányiroda vagy kormányablak a forgalmi engedélyt és rendszámot a helyszínen kiadja. A gépjármű törzskönyve pár nappal később kerül kipostázásra.

Mennyibe kerül külföldről behozott autó okmányirodai forgalomba helyezése?

Az okmányirodai ügyintézés költségei:

 • Forgalmi engedély kiállításának illetéke: 6.000 Ft
 • Törzskönyv illetéke: 6.000 Ft
 • Rendszámtábla díja: 8.500 Ft

A fentieken túl a hazai használtautó adásvételek esetében megszokott vagyonátruházási illetéket is meg kell fizetni. Ennek pontos összegét ezen kalkulátor segítségével lehet kiszámolni.

Hogyan történik az illetékek befizetése?

A befizetés lehetséges:

 • az okmányirodai ablaknál kártyával,
 • a legközelebb postán csekken.

Van-e lehetőség illetékmentességre?

A vagyonszerzési illeték alóli mentesség az alábbi esetekben lehetséges:

 • ha már a kérelmező nevén volt a jármű külföldön is (ennek részleteiről érdeklődjön telefonon)
 • egyenesági rokonok között ajándékozás (szülő-gyermek, nagyszülő-unoka)
 • házastársak közötti ajándékozás

A fenti feltételek fennállását minden esetben eredeti okirattal kell igazolni.

Forgalomba helyezhető-e a jármű külföldi személy nevére?

Magyarországi gépjárművek esetén elkülnül a tulajdonos és az üzembentartó személye. A jármű csak akkor helyezhető forgalomba, ha van üzembentartója.

Üzembentartó csak az lehet, akinek van magyarországi állandó lakcíme (lakcímkártya alapján) és adószáma. Külföldi személy nevére tehát csak akkor helyezhető forgalomba jármű magyarországon, ha az illetőnek van magyar lakcímkártyája állandó Magyarországon bejelentett lakcímmel és adókártyája.

Bevonják a külföldi rendszámot az okmányirodában?

Bizonyos okmányirodákban az a gyarkolat, hogy leadatják a külföldi rendszámot az esetleges visszaélések elkerülése végett. Ha nincs meg a külföldi rendszám, vagy nem szeretné leadni, ebben az esetben erről külön nyilatkozni kell. A nyilatkozatot érdemes két tanúval aláíratni, hogy biztosan elfogadják.

Le kell-e adni a külföldi rendszámot a származási országban?

Országonként változó, hogy mi a forgalomból kivonatás módja.

Elvben az EU-n belül a magyar hatóságnak kötelessége tájékoztatni a külföldi hatóságot arról, hogy az adott országban forgalomban lévő jármű forgalomba helyezésre került Magyarországon. A külföldi hatóságnak a magyar forgalomba helyezés dátumával ki kell vonnia a járművet a forgalomból. Erről általában a tulajonos értesítést kap, és a kinti biztosítás is egyidejűleg megszűnik.

A fentiekben vázolt hatósági procedúra egy-két hónap alatt fut végig. Ha nem akarjuk ezt kivárni, a magyarországi forgalomba helyezést követően saját magunk is eljárhatunk a forgalomba kivonatás ügyében a származási országban. Ennek módját az adott ország gyakorlata szabja meg.

Elegendő-e a forgalmi engedély és törzskönyv fénymásolata?

Nem, a magyarországi forgalomba helyezéshez a külföldi járműokmányok eredeti példánya szükséges, melyet az ügyintéző a magyar forgalmi engedély kiállításával egyidejűleg bevon.

Mi a teendő, ha a regisztrációs adó igazolás ellenére az okmányirodában nem látják a befizetést?

A NAV és a BM rendszere össze van kötve, tehát a lekönyvelt regisztrációs adó befizetéséseket az okmányirodai ügyintéző látja a rendszerben. Sajnos előfordul, hogy a NAV rendszerben nem jelenik meg a lekönyvelés vagy a NAV és a BM rendszer között megszakad a kapcsolat. Ilyenkor a regisztrációs adó eljárást lefolytató NAV vámhatósági kirendeltségnél érdemes érdeklődni.

Segítségre van szüksége Európai Unión kívül vásárolt gépjármű vámoltatásában?

Segítünk eligazodni az EU-s vámeljárás útvesztőjében és megtaláljuk Önnek a legolcsóbb megoldást autója vámkezeltetése során!

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

 • +36 70 581 31 33

 • kapcsolat@gepjarmuhonositas.online

Segítségre van szüksége külföldről behozott autó forgalomba helyezésében?

Hívjon minket vagy írjon üzenetet!
Azonnal válaszolunk!

 • +36 20 582 05 24

 • kapcsolat@autohonositas1napalatt.hu